Månad: juli 2008

Rönnbären såg röda ut på kvällspromenaden. Höstplaneringen klar för både akvarell och andra kurser.

Skönt med kvällspromenader när den heta dagsluften släpper taget. Jag har suttit framför skärmen hela dagen för att hinna bli färdig med alla höstens kurser. Det härliga med vårens kurser var ju att flera fått upp ögonen för, inte bara akvarell, utan oljan och akrylen också. Så nu är det ju roligt att kunna få välja bland kurserna.
Tack för alla trevliga telefonsamtal! Dom ger mig målarinspiration.
Så måla på där ute vart ni nu är….

MÅLA AKVARELL ~ OLJA ~ AKRYL ELLER TECKNA MED PENNA, KOL OCH KRITOR I HÖST

VAR STEGET FÖRE I HÖST!
Nu har jag hela höstens helgprogram färdig. Gå en akvarellkurs eller fundera på om du ska måla julkort. Passa på att planera för en eller flera kreativa helger i höst och vinter. Det brukar ju vara så att om man inte själv planerar så förvinner dagarna snabbt till någonting som man inte själv planerat. Hör gärna av dig om du har funderingar om kursinnehåll eller annat.
Titta under KURSER

Det börjar klia i målarfingrarna -snart dags för akvarellmåleri i Malung!

Nu närmar sig Kursen i Malung! Alltid lika spännande – ser fram emot tre intensiva dagar. Natur och stillhet. Fånga det dallrande ljuset i grönskan.
Fortfarande finns en chans att hoppa på om någon vill.
Efter Malung åker jag ner till Skåne och letar målarplatser och målar själv. Saknar havet – att få gå längst stranden – känna vattnet, fötterna som sjunker ner i den våta sanden – vågorna som mjukt leker med små stenar och snäckor.

  http://maps.google.se/maps?f=s&ie=UTF8&t=h&s=AARTsJqLooHExGkOiZxeQFkPIvFZv4hDAQ&ll=61.606396,21.269531&spn=12.598212,26.367188&z=4&output=embed
  <a href="http://maps.google.se/maps?

Lyckas med mjukglass?

Fortsätter att fundera över vad lycka kan vara. Lycka kan vi ju inte konservera – den är väldigt flyktig – som en mjukglass – som man måste skynda sig att slicka ,runt, strategiskt – för redan som barn lärde vi oss att den smälter och rinner ner över handen om vi är för långsamma. Speciellt sådana här soliga, varma dagar som idag. Men till skillnad mot en mjukglass kan lyckan växa.

“I motljus är sanningen diffus”

Sitter med solen i ögonen och alla färger blir diffusa framför mig. Om jag vänder mig om så att jag får solen i ryggen ser jag alla färger mycket klart.

Barndomslängtan med akvarell och coelin.

Det står ett gammalt hus vid polcirkeln och väntar på besök.
Svalorna utanför mitt fönster symboliserar barndom, sommarlov och frihet med sol och bad.
Vid sommarhuset uppe i norra Finland byggde svalorna sina bon under hustaket. De som byggde huset hade även satt upp hyllor precis under hustakskanten för att svalorna skulle kunna bygga bon.

Svalorna flög över gårdsplanen – fångade myggen – matade sina gapande, skrikande fågelungar. Själv satt jag på trappan med min frukost och lät morgonens klara, värmande solstrålar väcka mig, gräs och blommor till liv igen.

Någon egentlig nattmörker var det aldrig utan det var ljuset som förändrades under dygnet och morgonljuset var skarpt och klart.

Idag växer gräs och blommor midjehögt på gården – ingen som springer barfota ner till stranden och fågelhyllorna står tomma. Men myggen finns kvar.

Tecknar jultomtar i sommarvärmen!

Svalorna flyger utanför. Vad jag gör? Inte trodde jag att jag skulle sitta i sommarvärmen och teckna jultomtar! Men det är just vad jag har gjort. Sitter och planerar för höst och vinter mitt i vackraste sommarvädret. Framförhållning kallas det. Nej, nu är det dags att gå ut i den vackra kvällen.

Minnenas television – Maria Shildknecht – Whalgren

Av en slump råkade jag fastna framför Minnenas television. Om den skulle komma i repris – titta o lyssna. Tiden stog stilla när jag lyssnade på Maria Shildknecht – Whalgrens livserfarenheter och klokskap.
Där satt hon åttionio år ung med nyfikenhet och inspirerande glädje. Att ha tråkigt – det hade hon aldrig haft. ”Det här lilla korta livet – så fullt av så mycket.” Härligt! Härligt!

Kom att tänka på att vi (som vill) kommer att jobba med linoleum-tryck i höst. På loppisar kan man ofta fynda knivar och annat till det.

Torsdagsbesök på Torekällberget i Södertälje

Sanningen i betraktarens ögon.
Tiden står stilla på Torekällberget. Undviker platser med mycket aktivitet. Letar stillhet. Finna en plats där jag sitter i lugn och ro och fundera över det jag ser.
Veckan börjar närma helg. Vad händer???

Passa på att gå på konstutställningar i sommar

Även om många gallerier / konstutställningar har stängt under sommaren så finns det också dom som är öppna.
På Galleri Hagström är det forts. öppet både torsdag och fredag – Vet inte vem som kommer efter.

ONSDAG – ÅKTUR TILL EDSVIKENS KONSTHALL

Vi tog en biltur till Edsvikens Konsthall. Vill rekomendera en fin sommarutställning och en gnistrande vilja till att få kulturen att utvecklas. Blir så glad över människor som brinner för att få skapa…

Sommarlov – solar och målar akvarell

Vi tar det lite lugnt nu. Det är ju just nu som vi ska ladda för höst och vinter. Har laddat ner en bok att lyssna på under tiden som jag ”jobbar”. Den heter ”Ur vulkanens mun”.
I ateljén finns jag lite till och från. Ring gärna om du behöver material. Imorgon ska jag göra ett konstbesök på Edsvikens konsthall. Men på torsdag är jag på plats igen i Södertälje.

Måndagen regnade bort i Södertälje!

Oj, vilket regn och åskväder i Södertälje. Vattnet forsade ner för Torekällbacken. Dagen regnade bort .
Håller på med min årliga ”flytta runt alla möbler”. Bl.a. en årlig rensning i bokhyllorna. Hittar böcker som jag vill, tänkt, borde och längtar efter att läsa. Väntat på en grå, regnig dag för att få fynda i min egen bokhylla.

Sommarsöndagskvällens stilla slut.

Sommarnatten är inte mörk.
Ljuset vilar sig en stund.
Upptäckte att fåglarna har tystnat.
Allt är stilla tills morgonljuset vaknar till liv igen.

Såg morgonljuset förra söndagen då jag kom hemkörandes från Arvika i gryningen. Först en springa utmed horisonlinjen – som växte och växte.

Nya ideér och akvareller

Hur kan akvarellerna växa vidare? Försöker att utforskar möjligheterna till att vidareuveckla bilden /akvarellen som jag målat. Ser hela tiden nya ideér växa fram. Har fem olika målarprojekt på gång i ateljén som jag växlar mellan. Tråkigt är det inte!

Onsdag – akvarell, akvarell och åter akvarellblommor

Semestertider. Sitter i ateljén och målar mina akvareller. Letar och letar efter svaret. Av tio akvareller så kanske en blir någotsånär… eller inte. När jag inte längre har inspirationen så lägger jag undan den och börjar på en ny. Varför anses blommor vara någonting lättmålat?

Finns i ateljén från kl. 12

Morgonpromenad i regnddroppande Södertälje

Fin morgonpromenad i doftande droppande stilla regn. Sällskap av småfåglar som glatt letade godsaker på backen. Själv plockade jag hallon, smultron och blåbär. Vilken rikdedom vi har i vår natur.

Med rosa akvarell himmel vaknade Södertälje

Vid tretiden vaknade horisonten med en smal strimma matt guld. Strimman växte och växte och när vi var framme i Södertälje var hela himlen rosa. Ja, hela staden morgonbadade i ett rosaskimrande akvarell ljus.

Lördagen besök i Arvika slutade med åskväder

Hade tänkt göra en biltur till barndomshuset uppe på höjden. Vi kom fram till Koppom och Järnskogs kyrka. Åskan som vi sett på håll kom mot oss med blixtar och dunder – regnet öste ner – vi fick avstå från sista biten. Regnet forsade runt däcken och vi känder oss väldigt små. Försiktigt krypkörde vi tillbaka till Glava.

Total tystnad – I väntan på akvarellerna…

I natt – för första gången på länge – hörde jag den totala tystnaden – tomma ekot – inre tysnadens brus – slå mot väggarna – i väntar på akvarellerna som vill ut.
Blev nog lite förskräckt över ensamheten i natten så jag började möblera om för att få en målarplats – och tysntaden försvann.

Framme i Arvika / Glava …..Ungdomsmassorna väller fram…..

Färglada ungdomar väller fram ur alla gathörn. Det känns att det är festival i luften. Det är ju vara en trevlig mötesplats – att träffas utan dotorskärmen emellan. Live…
Vägen hit blev en resa genom ett igenkännande landskap. Reflekterade inte från början över vart jag var på väg – men ju närmre vi kom Arvika desto mer kände jag igen mig. Detta är barndoms landskapet jag bär inom mig – höga berg och djupa dalar – se långt bort – högt placerade sjöar under den blå himlen? Molnen som kommer farande. Längst vägen många av byggnaderna slitna ut. Rester från förr …

RESANDE FRÅN SÖDERTÄLJE TILL ARVIKA FESTIVAL

Nej! Det är inte jag som ska på Arvika Festivalen. Men jag anser att 16-åringar kan behöva föräldrar – speciellt som det är 10 000 glada personer på litet område. Jag ska upptäcka Arvika och måla i tre dgr. Spännande att upptäcka nya platser.

Mitt i packningen satte jag mig ner – slog upp en bok – Ulf Eriksson / Flamma Livsstund Kalla Eld – sjönk in i orden en stund.

” Med åren blir man
rädd för det mänskliga och
tryggare bland tingen fast de
avger en sådan kyla
när man med handen obeväpnad
som ett öga gläntar på dem. Därinne
sover rymden vi skall ut i.”

Tänk att lyckas måla med orden!

Städningen fortsätter på ateljén i Södertälje – Rensar o rear!

Lättklädda sommarflanerare skymtar förbi… själv är jag mitt uppe i fortsatt städning. Här inne i ateljén är det kallt.Hittar udda saker när jag städar. Nästa vecka någon gång kommer jag att ha ett 10-kronors bord med lite blandat.

   AKVARELL-PENSEL-COPYRIGHT-GUNVOR

  Ni kanske ser att jag har bytt utseende på bloggen.
  (Jag smet ifrån städningen en stund.) Är så lycklig över att jag fått den att fungera och att den är så stabil ”bakom”. Så, nu är det dags att sätta igång att med att fixa till i texter och bilder.

Lust att måla!!! Mycket ska göras innan det är dags för akvarell…

Musik på hög volym får hjälpa till med städningslusten. Börjar känna abstinens – får en otrolig lust att måla. Bilderna fladdrar förbi – men jag har tagit beslut om att inte ens få fantisera om att måla akvarell innan allt är klart. Hoppas ni som har lust att måla – får göra det. Ha en fin dag!