Kreativ Friskvård – Gunvor Kuha

Kreativ Friskvård – Gunvor Kuha

Naturnära Friskvård

Välkommen till Gunvors Ateljé  i Tolvsbo Kvarn, Söderbärke,

Här har vi, Gunvor Kuha  och Harry Vesanen bott sedan 2012. Här har vi en fin plats att förverkliga vår dröm om ett naturnära boende,
möjlighet till odling av ekologiska växter. Jag arbetar med mitt måleri och köksträdgården. Harry får tid för sin musik, snickeri och fågelskådning.

Bakgrund.
Som utbildad anstaltspedagog hade jag hunnit med arbeten inom skola, omsorg och behandlingshem.
För fyrtio år sedan utbildade jag mig till hälsopedagog / friskvårdskonsulent och påbörjade då, ett ej avslutat, arbete med friskvård, måleri och kreativ friskvård.

Friskvård på arbetstid för personal

Under åren som frisvårdskonsulent på Stockholms Län SLL  startade jag upp ”Friskvårdstimman” inom SLL Sydvästra Omsorgsområdet.
Inom mitt arbetsområde låg att bygga upp och inspirera till  friskvårdssatsningar för personal/personalgrupper och arbetsplatser personalgrupper.

Föreläsningar om kost och hälsa – Rökslutargrupper – Pausgymnastik – Styrketräning – Avslappningsgrupper

Idag vet vi så mycket mer än när jag började med friskvårdsarbetet Forskningen har gjort stora framsteg, men att ändra till vanor som vi mår bra av, att tänka positivt, och skapa bra rutiner är lika svårt idag som då.

Kreativ Friskvård

För mig har måleriet redan som barn varit en stor självklar del av mitt liv.  Under  åren gick jag kurser i måleri, textil och keramik. Åren 1999 -2000 gick jag ett Basår, grundläggande konstutbildning. Ambition var att fortsätta studierna men jag fick en intressant förfrågan om att måla med en personalgrupp som hade kastats runt i en omorganisation i
Södertälje kommun och de behövde friskvård. 2003 -2012 påbörjade även ett mycket intressant och givande projekt med personal på Scania Södertälje Hälsoskola.

Kunde inte motstå utmaningen och tackade ja till uppdraget – under arbetets gång insåg jag att måleri fungerade mycket bra som friskvård.
Kreativ Friskvård blev en startpunkt för många spännande och unika uppdrag för både företag och privatpersoner.