Julbesök i Köping

Fint inslagna barndomsminnen.

Mina finaste barndomsupplevelser har jag sparat som vackert inslagna julklappar som får ligga under julgranen och öppnas varje jul.

Årets julklapp till mig blev en biltur till Köping. Det blev en heldag med fotografering av Köpings fina julgran och sedan kvällsbio på Biograf Royal. Det var en barnsligt god upplevelse att få äta popcorn i salongen. Jag trodde faktiskt det är förbjudet!
Sist jag var på bio i Köping var jag femton då var det antingen Soldier Blue eller Sound of Music jag såg. Idag såg vi Avatar 2.

Kalle Anka på Bio!

Jag har fina minnen från en dag i juletid när min far Matti och jag tittade på julskyltningen. Stora vackra snöflingor började dala  ner, sedan falla, tätare  och tätare.
Vi hade en lång snöig promenad hem , men till min stora förvåning  fick jag välja om jag ville gå på bio.  Självklart ville jag det!
Jag tror mig minnas att det var någon av Disneys julfilmer. Jag minns att han muttrade där vi gick hem, hand i hand. Han var varken förtjust i Kalle Anka, tecknade filmer eller seriemagasin. Men jag var nöjd med dagen!

Idag finns endast en biograf kvar i stan.  Och pappa Matti vilar i frid sedan femton år!

Upplevelsestundens magi!

Skyltsöndagen var en spännande dag för oss barn!  Äntligen skulle vi få stå och drömma om leksaker som jultomtarna  kanske skulle komma med till jul.
Det lustiga med minnen är att jag minns tydligt när jag och mina syskon, tillsammans med våra föräldrar, nyfiket kikade i leksaksaffärens fönster men jag minns knappast vad jag som barn fick i julklapp. Nu var vi måna i familjen och det var inte överflöd av julklappar.
För mig har nog alltid stämningar, färger och dofter varit det jag mått bra av. Inte saker och ting.

Skyltsöndagstradition sen 1800-talet.

Numera börjar julskyltningen tidigare och tidigare, ofta redan i november.
I slutet av 1800-talet väntade man till de två sista söndagar innan julafton innan man julskyltade.
Numera startar 2023 år jul på Formexmässan i januari.

Julen 2022 kommer vi inte minnas som den bästa av jular för världens barn!